Me ihmiset olemme lähtökohtaisesti järkeviä ja empaattisia niin kuluttajina kuin yritysten päättäjinä. Miksi kuitenkin niin usein me kaikki valitsemme totuttuja, vaikutukseltaan pieniä ja turvallisia ratkaisuita lähtökohtaisesti huomattavasti suurempiin ongelmiin. Voisiko tämä olla jotenkin kuvaavaa ajalle, jossa elämme ja samaan aikaan olemme niin mukavuudenhaluisia, että suuremman vastuunkannon ja ongelmanratkaisun edessä nostamme kädet pystyyn tai vielä pahempaa, osoitamme sormen jonnekin toisaalle. Väitän, että näin ei ole ja perustan väitteeni n. 700 erilaiseen keskusteluun potentiaalisten asiakkaidemme kanssa viimeisen 14 kuukauden aikana. Avaan yhteenvetoa näistä keskusteluista vielä artikkelin loppuun, mutta pohditaan ennen sitä, mistä me lähdimme liikkeelle ja miksi juuri me yrityksenä halusimme irtioton vaikutukseltaan pienestä ongelmanratkaisusta ja turvallisesta ajatusmaailmasta, missä jokainen yritys voi tehdä vain vähän omasta näkökulmastaan tieteellisesti tunnistettujen ja laajasti tunnustettujen ongelmien ratkaisussa.
Syvä pääty
Lähdimme yrityksenä siis syvään päätyyn – suurten kiinteistöjen lämpöenergian kulutus Suomessa on merkittävä osa koko kokonaisenergiankulutuksestamme. Näiden suurien kiinteistöjen energiankulutuksen vähentäminen ja ennen kaikkea siirtyminen uusiutuviin energianlähteisiin on julistettu keskeiseksi osaksi Suomen ilmastotavoitteita. Lisäksi tavoitteissa mainitaan erikseen puupolttoaineiden käytön vähentäminen. Esimerkiksi kaukolämmön tuotannosta 80 % perustuu polttamiseen ja 48 % perustuu puupolttoaineisiin. Meillä Suomessa ajatellaan puupolttoaineita hiilineutraaleina, vaikka todellisuudessa niiden hiilineutraalisuus riippuu monesta eri tekijästä, kuten esimerkiksi metsien kestävästä hoidosta. Toinen merkittävä kysymys on paikalliset pienhiukkaspäästöt, mutta ei mennä tämän syvemmälle tästä tässä kohtaa. Me haluamme ratkaista suurien kiinteistöjen lämmitysenergian tarpeet hajautetusti ja täysin CO2- vapaasti.

Mitä maksaa?
Yleensä keskusteluiden jatkuessa pidemmälle päättäjien kysymys on, että voiko tämä olla mahdollista ja pitävätkö simulaation laskelmat paikkansa. Heti perään seuraava kysymys (mitä ei kehdata ensimmäiseksi kysyä) on, että kuinka paljon kalliimmaksi tämä tulee kuin nykyinen energiamme? Jos minulla on hissimatka aikaa vastata ja meillä täällä Suomessa ne matkat ei yleensä kovin kauaa kestä, on vastaukseni, että säästät puhtaasti energian hinnassa meidän voimalallamme n. 65% verrattuna nykyiseen lämmitysenergiaan – siis säästät! Oikeaa ja tarkkaa lopullista vastausta en osaa hissimatkan aikana antaa, mutta keskiarvoisesti se noin 160 simuloidun eri kohteen osalta tuon verran on, siis se säästö energian hinnassa. Ja ensimmäiseen kysymykseen vastaus on yhtä helppo – kyllä se on mahdollista ja se pystytään myös kiistattomasti asiakkaille osoittamaan nykyisten voimaloiden toiminnan perusteella. Eli pääset täysin CO2- vapaan lämmitysenergian käyttäjäksi nykyistä halvemmalla. Tapamme ajatella ja tuottaa uusiutuvaa energiaa on alallamme epäkonventionaalinen, mutta ehkä se on juuri se, mikä tekee siitä niin toimivan. Haluamme ehdottomasti ratkaista alussa kuvatun riittävän ison ongelman ja tehdä samalla massiivisen vaikutuksen itse ongelmaan. Emme seuraa ketään vaan luomme uutta markkinaa, jossa keskiössä on asiakaslähtöisyys.
EU ja energiamurros
Sota Euroopassa on osoittanut keskitetyn energiajakelun haavoittuvuuden. Meillä Suomessa keskitetty energianjakelu on ollut luontainen valinta jo pitkään, mutta nyt on ääni kellossa vaihtunut ja huoltovarmuutta ajatellaan myös hajautetun energiatuotannon ja -jakelun näkökulmasta. Koemme myös tältä osin olevamme kiinteä osa ongelman ratkaisua tuottamalla nimenomaan hajautettua, paikallista ja vielä kerran, puhdasta lämpöenergiaa asiakkaillemme. Ensimmäinen tilaus Saksaan on jo varmistunut ja kiinnostus kyseisessä fossiilisiin lämmitysenergiaratkaisuihin pohjautuvassa markkinassa on ollut todella suurta. Merkittävin ero Suomen ja Saksan välillä investoinneissa CO2- vapaaseen lämmitysenergiaan on investointituessa. Suomessa tuki on tällä hetkellä 0 % ja Saksassa se on osavaltiosta riippuen jopa 35 %. Tässä asiassa olisi meidän kotimaan poliitikoilla vielä paljon tehtävää, jos haluamme tavoitteisiin ja investointeihin yhdessä yritysten kanssa päästä. Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö julkaisi Energiauutisissa (7.6.2024) että EU:n energiamurros on Suomella valtava mahdollisuus. Laitan tästä kyseisestä artikkelista linkin tähän alle. Artikkelissa Niinistö esimerkiksi toteaa, että koko energiajärjestelmä tulee muuttumaan keskitetystä tuotannosta, kulutukseen perustuvasta mallista integroituun holistiseen malliin, jossa energian kuluttajat voivat olla myös tuottajia ja energiantuotantoa ja -käyttöä optimoidaan reaaliajassa kustannustehokkuuden maksimoimiseksi. Olemme asiasta harvinaisen yksimielisiä ja ratkaisumme toimii juuri niin. Osallistun Ville Niinistön kanssa samaan Ajankohtainen Kakkosnelonen- podcastiin 14.03.2025, jossa aiheena on: Onko fossiiliton lämmittäminen edes Euroopan tasolla realistista? Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti kuulla tämä jakso Spotifysta, mistä tulee varmasti erittäin mielenkiintoinen.
Hihojen käärintää
Lupasin artikkelin alussa palata näkemykseen, jossa en näe yhteistä tulevaisuuttamme tai yrityksemme tulevaisuutta kovinkaan negatiivisessa valossa. Kuten mainitsin, olemme tavalla tai toisella kohdanneet viimeisen 14 kuukauden aikana noin 700 asiakasta. Syvempiä keskusteluita toiminnallisuuksista ja voimalamme soveltuvuudesta asiakkaidemme kiinteistöön tai kiinteistöihin on ollut noin 200 kpl. Yhteenvetona voin todeta, että suomalaiset yritykset ja niissä toimivat vastuuhenkilöt ovat lähes poikkeuksetta todella valveutuneita ja kiinnostuneita omasta toimintaympäristöstään ja vastuullisuuden merkityksestä kokonaisuutta ajatellen. Vielä meillä kaikilla on todella paljon matkaa, kun puhutaan konkreettisista teoista ja rohkeudesta tehdä päätöksiä omien ja yritysten arvojen perusteella. Omien ja yrityksen arvojen, on ne sitten kirjattu ylös tai ei, pohjalta tehtyjen päätösten ei tulisi olla niin kompleksisia kuin ne tällä hetkellä ovat. En puhu voimalainvestoinneista vaan kaikesta vastuullisuuteen ja omiin arvoihin linkittyvästä päätöksenteosta. Yritysten kilpailuetutekijät muodostuvat yleensä aina monesta eri osatekijästä, mutta mihinkään niistä ei kuulu omien arvojen polkeminen tai vastuullisuuden välttely. On aika kääriä hihat ja tehdä konkretiaa tunnistettujen ongelmien ratkaisuissa. Usein takaisinmaksuaika näille investoinneille on todella lyhyt tai kohtalaisen lyhyt. Me olemme asiakaslähtöisyys edellä käytettävissäsi lämmitysenergiaan liittyvissä kysymyksissä, olethan rohkeasti yhteyksissä!
Janne Ritakoski
Toimitusjohtaja, Thermal Storage Finland Oy